Ring / Ringu (1998/96/Japonsko/Horor, Mysteriózní, Thriller) 73%

22.07.2018 12:45
JEDNOU VĚTOU
„Jeden směr, jeden lék a jeden týden jej najít."

OBSAH
Během týdne zemře za zvláštních okolností skupina teenagerů, která sledovala tajemné video. Jejich těla byla nalezena podivně zkroucená a jejich oči vypovídaly o tom, že viděli něco hrůzostrašného. Video se ve městě stane mýtem. Pozvolna ale neviditelná síla začne svým smrtícím prstem ukazovat na několik lidí, kteří nejsou schopni odolat své zvědavosti. Jednou z nich je cynická novinářka Reiko, která se brzy proti své vůli octne ve spirále nočních můr plných strachu z nespatřené všudypřítomné hrozby.Další ze strhujícíh hororů od dob filmu Vymítač ďálba plný nadpřirozena, které se dotkne každého nervu vašeho těla, je výtvorem zcela odlišného druhu. Kritikové ho nazvali jedním z nejděsivějších hororových filmů posledních let. Ring přináší tísnivou a napínavou atmosféru naplněnou nepřekonatelnou hrůzou a přesvědčivou přítomností nadpozemského zla.(oficiální text distributora)

FILMOVÁ RECENZE ČSFD
Už dlouho jsem se takhle nebál. Někdo by mohl říct, že asi moc na horory nekoukám a měl by pravdu. Nekoukám, protože pokud jsou dobré, tak já se moc bojím a tenhle dobrý je. Jako asi všichni jsem nejprve viděl americký remake, takže jsem byl připraven o mnoho překvapení a pocit neviděného. Na druhou stranu mi to k tomuto filmu přidalo jiný strašidelný efekt, a to strach z toho, kdy to přijde. V japonském originálu je mnohem méně vychytávek, ale v celkové atmosféře mě přišel lepší. Scény se studní byly naprosto úžasné a musel jsem odvracet hlavu. Děj je zde mnohem více naznačen a v podstatě je na konci filmu úplně jasné, co se v minulosti stalo. O to více na mě proto zapůsobila závěrečná pointa, protože je krásně neutěšená a bezútěšná. Dávám za pět, protože nesmíme zapomínat, že tenhle film byl první. (molotov) 5*

Shlédnutí amerického remaku Kruhu od Gorea Verbinského, před původním filmem, mě postavilo před nečekaný problém. Všechny dějové trumfy Hidea Nakaty byly okamžitě tatam. Srovnat tyto dva kousky je stejně tak lehké jako problémové. Omezené finanční (a tím pádem i digitální) prostředky odsoudili Nakatu ke spolehnutí se na klasické postupy hororového vyprávění. Na diváka doslova útočí pomocí ostrého zvuku, nervózní hudby a rychlého střihu. Na rozdíl od Verbinského, který se zarytostí buldoka odpovídá na všechny otázky, se Nakata více spoléhá na podivné tajemno, které pro něj představuje malá Sadako. Jenomže jakožto vypravěč není až tak dobrý jako jeho americký kolega, který střídal ultra temné napětí s famózními chvílemi čiré hrůzy. Nakata pracuje jenom s občasným vylekáním (za střih u otevření skříně bych mu pozlatil ruce) a jinak se utápí v nudě. Není to ale způsobeno jenom faktem, že jsem příběh znal, ale Nakata prostě nedokáže na nervy správně zabrnkat. A to neříkám (resp. nepíšu) jenom tak, protože vím, jak dopadla jeho „americká mise“ u Kruhu 2 . Kdybych si tedy měl vybrat, tak bych rozhodně sáhl po americké verzi, která je komplexnější, napínavější a hlavně lepší. Je sice pravdou, že je dělána jako produkt širšímu publiku, ale i tak. (Isherwood) 3*

(1001) Bohužel jsem už natolik ovlivněná všemožnými parodiemi, že ani u tohohle, ani u amerického remaku jsem se ani za mák nebála. Hudba je sice nervydrásající a stejně tak i nehybná a "povýšená" kamera, která se na dění dívá krutě a jízlivě "a já to vím, co se stane, a vy to nevíte a postavy to neví a já z toho tím pádem těžím", ale kvůli znalosti těch parodií už se tím můžu leda bavit. Navíc mi tady přišla docela dost nešťastná volba hlavní představitelky, protože děs jsem jí nedokázala uvěřit ani omylem, spíš mi taky připadala, že se tomu všemu akorát tak směje pod vousy. Takže opět zklamání. Moje pátrání po strašidelném hororu pokračuje. (Morien) 3*

VELKÁ RECENZE
 Tohle je film, kterým to všechno začalo. Co? Šílenství po japonských hororech. A nejen těch japonských. Také korejských, thajských a kdoví jakých ještě. „Kruh“ otevřel dveře filmům jako „Nenávist“, Oko či „Zmeškaný hovor“. A všechno jsou tak trochu kopie, všechny staví na podobné atmosféře a vlastně i podobné zápletce. Ringu pak již nikdo neodpáře, že byl prvním skutečným úspěchem.
Příběh „Kruhu“ není příliš komplikovaný. V podstatě jde jen o to, že tu máme nějakou kazetu, po jejímž zhlédnutí divák do týdne zemře. Ale ono to je jednoduché jen na první pohled. Film je mysteriózní horor s tajemnými prvky, kdy se zdá, že na první pohled jsou věci dány, ale spolu s hlavní hrdinkou a jejím bývalým manželem se dostáváme hlouběji do problému a zjišťujeme, že to má mnohem větší hloubku. Navíc nemáme pouze hlavní linii – nalezení pravdy – ale ještě linii druhou, která tkví nikoli tak v záchraně vlastního života, ale v záchraně dítěte.
Příběh je vlastně takovou městskou legendou, podobně jako tomu bylo ve filmu Candyman. Jen je to všechno podáno jinak, asi by se dalo říci, že japonsky. Film je obecně temnější, než americký horor, je mysterióznější a také jeho vyznění je ve finále mnohem silnější. Jestli nás čeká happy end? Ale ano, vždycky je možné vysledovat nějaký druh šťastného konce, ale ve finále nakonec vše přebíjí pocit z toho, že situace je stejně bezvýchodná a že to prostě jinak dopadnout nemohlo. A také skutečnost, že to vůbec neskončilo.
V čem je „Kruh“ tak skvělý? Kromě toho, že je první, je unikátní svým příběhem, který je skvěle spojen s osobní tragédií a s láskou k dítěti, která je v rozporu s nenávistí na druhé straně. Je unikátní tím, že představuje jinou kulturu, na níž nejsme až tak zvyklí. Ale hlavně ta atmosféra, ta by se prostě dala krájet. Je temná, je děsivá, stejně jako je srdcervoucí a neútěšná. Sakra, a co si budeme nalhávat, když ta potvora začne vylézat z televize, je to jeden z vůbec nejděsivějších okamžiků, jaké je možné si představit. Kostrbaté neohrabané pohyby ducha, které byly dotaženy k dokonalosti v dalších filmech, ale hlavně to oko. To oko, které se dívá. Oko, které zabíjí.
Kruh se dočkal sequelu i prequelu, remaků, poměrně úspěšných, ale prostě amerických, a dalších pokračování, ať už více či méně autorizovaných. Tenhle film měl na žánr obrovský vliv, a to nejen na japonský, ale v podstatě na celosvětový. Od té doby se začaly natáčet nové, děsivé filmy, kde je snaha vyvolat hrůzu na prvním místě, na druhou stranu je to někdy na úkor příběhu. Například Španělsko se také vydalo cestou duchařin. „Kruhu“ se podařilo skloubit všechno dobré dohromady a vznikl tak originální film, který, pravda, by nemohl existovat bez toho, aby byla napsána skvělá předloha Kodžiho Suzukiho, která je v něčem ještě silnější a hlavně i zajímavější. Některé prvky prostě do filmu přeneseny nebyly, čímž film nebyl ochuzen, ale v knižní podobě je to doslova lahůdka.

DABING
V českém znění: -

DVD, KINA  a NÁVŠTĚVNOST
Premiéra ČR: -
Premiéra Japonsko: 23.01.1999 Toho Company
Premiéra v půjčovnách VHS/DVD: 7.4.2003 (DVD) H.C.E.
Poprvé na DVD: 7.4.2003 H.C.E
Poprvé na Blu-ray: (Zatím nevyšlo)

Tržby celkem - $ 19 400 000

FILMY V SÉRII
Ring gastonrolinc.webnode.cz/news/a027/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1998
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Nanako Macušima, Hirojuki Sanada

Ring 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a028/
Horor / Mysteriózní, Japonsko, 1999
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Miki Nakatani, Hitomi Sató

Ring 0 - Zrození gastonrolinc.webnode.cz/news/a029/
Horor / Thriller / Drama, Japonsko, 2000
Režie: Norio Curata, Hrají: Jukie Nakama, Seiiči Tanabe

Kruh gastonrolinc.webnode.cz/news/a030/
Thriller / Horor, USA / Japonsko, 2002
Režie: Gore Verbinski, Hrají: Naomi Watts, Martin Henderson

Kruh 2 gastonrolinc.webnode.cz/news/a031/
Horor / Thriller, USA, 2005
Režie: Hideo Nakata, Hrají: Naomi Watts, Simon Baker

Kruhy gastonrolinc.webnode.cz/news/a032/
Drama / Horor, USA, 2017
Režie: F. Javier Gutiérrez, Hrají: Matilda Anna Ingrid Lutz, Zach Roerig
 
Tvůrci a herci
Hideo Nakata (Režie), Takashige Ichise (Produkce), Shin'ya Kawai (Produkce), Takenori Sentô (Produkce), Kenji Kawai (Hudba), Jun'ichirô Hayashi (Kamera), Nobuyuki Takahashi (Střih), - (Casting), Iwao Saito (Scénografie), Iwao Saitô (Kostýmy), Yoshiya Obara (Zvuk), Yuichi Matsui (Masky), Hiroši Takahaši (Scénář), Nanako Macušima (Herec), Hirojuki Sanada (Herec), Miki Nakatani (Herec), Júko Takeuči (Herec), Hitomi Sató (Herec), Daisuke Ban (Herec), Kiriko Šimizu (Herec), Jutaka Macušige (Herec)
 
1998/96/Japonsko/Horor, Mysteriózní, Thriller
 
Zajímavost k filmu
- Na film navazují dvě rozdílná pokračování. Prvním je film Spirála (1998), jež adaptuje stejnojmenné knižní pokračování. Druhým je Ring 2 (1999), jež jde svoji vlastní cestou a na knižní trilogii nijak nenavazuje.
- Scéna, kdy Sadako vylézá ze studny, byla natočena pomocí divadelního studenta Rie Ino, který ke zvýraznění emocí používá zvláštní trhavé pohyby těla. Tyto pohyby byly natočeny, když Inou jde směrem dozadu, a poté pušteny obráceně, tím se docílilo velmi nezvyklých pohybů Sadako.
- Postava Yamamura Shizuko je založena na skutečné postavě Mifune Chizuko, která se narodila v roce 1886 a měla dar předvídání. Když byla v roce 1910 prohlášena za šarlatánku, vzala si o rok později život.
- Detail oka Sadako na konci filmu patří muži.
- Scenáristovi Kôji Suzukimi poslúžil ako inšpirácia jeho obľúbený horror Poltergeist.
 
Odkazy